Blog Layout

Trauma reactie FAWN

Fawn is een trauma reactie waar ik nooit over gehoord had, maar o zo goed kende! Door er meer over te lezen, te herkennen en erkennen, kon ik dit stuk in mij transformeren. Dat gun ik jou ook, dus deel ik mijn bevindingen. Eerst geef ik meer uitleg over trauma, daar zijn veel misvattingen over.

 

Wat is trauma?

Als mensen aan trauma denken, denken ze meestal aan impact trauma. Impact trauma is één heftige gebeurtenis (de impact) die niet goed verwerkt is (trauma). Zoals een auto ongeluk. Minder bekend is het proces trauma. Gedurende langere tijd (proces) kan je dit trauma ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Het kan dan zo zijn dat je dat gevoel niet hebt geuit maar beter je best bent gaan doen. Doordat je het gevoel niet uit, geen ruimte geeft en dus niet goed verwerkt, wordt het een trauma en je versterkt het door steeds beter je best te gaan doen. Echter, leg je de lat ook steeds hoger, want; is het ooit ‘goed genoeg’?

 

Wat is een trauma reactie?

Trauma reactie omschrijf ik als een vastgelopen emotie. Een gebeurtenis kan emotie oproepen, jouw perceptie van de gebeurtenis en dus ook jouw emotie is uniek. Een emotie is energy in motion. Zolang de emotie blijft stromen, gaat het goed en wordt het geen trauma. Maar zodra de emotie niet blijft stromen, niet doorleeft wordt, zet je het vast in je lijf. Fijne emoties als blijdschap doorleven we meestal wel. Emoties die niet fijn voelen zoals ANGST, BOOSHEID en VERDRIET, willen de meesten niet voelen en daardoor doorleven we ze niet, krijgen ze niet de ruimte om op te lossen. Het gaat vastzitten waardoor je lichaam heel goed herinnert dat je er niet mee overweg kunt en dus doe je er -onbewust- alles aan om iets dergelijks niet meer mee te hoeven maken. Je gaat dan overlevingsmechanismen creëren zoals de trauma reactie FAWN.

 

Hoe ontwikkel je een trauma reactie?

Een trauma reactie, coping of overlevingsmechanismen ontwikkel je meestal in je kindertijd. Tegen de tijd dat je volwassen bent, ben je er goed in geworden en kan je hierdoor vastlopen. Het kost namelijk veel energie om je ware gevoelens in te houden en te verbergen. Denk maar aan die bal die je onderwater probeert te houden, op een gegeven moment kan het zijn dat de druk te zwaar wordt en de bal, lees emotie, naar boven komt. Als volwassene kan je voldoende kracht, wens of noodzaak hebben om dit mechanisme te willen veranderen. Je systeem denkt dat je het niet aankunt, dat zijn oude gedachtes en gevoelens berust op het moment dat ze zijn ontstaan, toén kon je ze niet aan. Dit gevoel is hardnekkig omdat het een overlevingsmechanisme is. Het vergt moed en verantwoordelijkheid om het aan de gaan en als je stapjes zet, ga je meer vertrouwen krijgen.

 

Verschillende trauma reacties

De trauma reacties Fight, Flight, Flop en Freeze kennen we wel. Er is dus nog een trauma reactie en dat is Fawn, deze staat voor pleasen. Bij pleasegedrag pas je je aan, je gaat je -in jouw optiek- wenselijk gedragen. Hierdoor vergberg jij je ware authenticiteit. Als je dit maar lang genoeg doet, weet je niet meer wie je bent en waar je voor staat. Je wordt afhankelijk van de wereld om je heen, van hun mening, oordeel en complimenten.

 

Hoe ontwikkel je de trauma reactie FAWN?

Fawn kan ontwikkeld worden bij disfunctionele dynamieken in de opvoeding. Als het wel functioneel was geweest, had je geen Fawn ontwikkeld. Het is nu niet te intentie om vingers te wijzen, opvoeders doen hun taak met de beste intenties. Dysfunctionele dynamieken kan zijn dat de opvoeder verslaafd is, een mentale uitdaging heeft, mentaal, fysiek of emotioneel geweld pleegt. Het kind kan dan aangeleerd hebben om te gaan pleasen zodat het misbruik minder wordt, zodat het zichzelf veilig kan stellen, zodat het wél gezien wordt. Kinderen denken onbewust dat het aan hén ligt en zullen er alles aan doen om dit te veranderen.


Fawn kan ook ontstaan als je niet voldoende hebt geleerd om jouw IK-essentie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld als je te beschermd bent opgevoed. Je opvoeders hebben er alles aan gedaan om de ‘narigheid’ bij jou weg te halen. Dan leer je niet omgaan met weerstand, dus ga je weerstand vermijden door te pleasen, voegen, etc.


Kinderen met een neurodivers brein; denk aan hoogbegaafd, hoog-intuïtief, autisme en ADHD, voelen zich anders en hebben een gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor kan het kind makkelijk signalen oppikken uit de omgeving. Deze kinderen hebben meer kans op het ontwikkelen van FAWN.


Ik noemde mijn kwaliteit altijd interpersoonlijke sensitiviteit. Dat is een mooie kwaliteit, echter was ik erin doorgeslagen. Ik voel dus feilloos aan wat anderen nodig hebben, terwijl ik moeite had met het voelen wat ik nodig had. Hierdoor gaf ik de behoefte van een ander voorrang op eigen behoefte.  

Ik cijferde mijzelf makkelijk weg en mijn grenzen vervaagden. Mijn batterij raakte op omdat ik niet goed wist wat mijn behoeften waren en andermans behoeften vervulde. Door het overlevingsmechanisme raakte ik steeds verder van mijn essentie. Met als gevolg; oververmoeid, lusteloos, burn-out, over verantwoordelijk, besluiteloosheid, laag gevoel van eigenwaarde of zelfbeeld, onverklaarbare kwaaltjes en verslaving.


Ken je de uitdrukking: ‘If you do not heal your wounds, you end up marrying them’? Ik viel op dominante mannen, zij wisten wel wat zij wilden en waren ook goed in het aangeven daarvan en ik kon daar dan mooi op meevaren en ernaar voegen. Door bewust te worden van dit stuk, kan ik mijn patronen doorzien, doorvoelen en helen.


Ik hoor ook van sommige cliënten die dan verlatingsangst creëren. Dat snap ik wel, want eigenlijk ben jij jezelf steeds meer aan het verlaten. Je krijgt dan steeds meer behoefte aan de erkenning of liefde van anderen. Je creëert dan onbewust een onderliggende dynamiek; ‘Laat mij niet alleen, ik heb jou nodig om mijzelf compleet te voelen, ik heb jouw acceptatie nodig.’

 

Hoe draai je het proces om?

Door bewust te worden van je overlevingsmechanismen, je maskers, kan je de pijn eronder ontdekken en helen en kom je weer dichter bij je essentie. Ieders essentie is onbevangen, puur, authentiek, vitaal en heeft oneindige energie. Je kent je kwaliteiten. Je essentie is je innerlijke kompas, je maakt beslissingen op basis van innerlijk weten en niet op basis van de mening van anderen. De mening van anderen kan dagelijks wijzigen en heb je geen grip op.


Bewustwording van je patronen en de pijn eronder helen is de weg naar binnen. De aanleiding van het trauma wijzigt niet, de lading die jij het hebt gegeven wel. Daardoor verdwijnen de overlevingsmechanismen en kom je dichter bij je essentie. Doordat je dichter bij je essentie komt, zal je minder angst en meer liefde ervaren. Je durft meer te vertrouwen op jezelf waardoor je betere keuzes gaat maken voor jouzelf en dat geeft FLOW!


Definite van Flow;

Flow is een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert.

Delen mag:

Vitaliteit
door Mariel 23 aug., 2023
Vitaliteit is levenskracht, Deze blog verteld over hoe je jouw vitaliteit kan vergroten. Vitaliteitspiramide: Optimale voeding, voldoende beweging, regelmatige herstelmomenten, positief denken, ondersteunende relaties, zinvol leven + Bewust leven, zingeving, zelfsturing en vertragen zijn de sleutels.
gecertificeerd vertrouwenspersoon
door Mariel 26 jul., 2023
Als vertrouwenspersoon zorg ik voor duidelijkheid & een veilige, prettige werksfeer. Daarbij ben ik inzetbaar als coach & trainer "Mentaal sterk naar werk! " ✅Gelukkige bevlogen medewerkers ✅Minder verzuim ✅Betere ouput & minder kosten ✅
Vertragen
door Mariel 25 sep., 2022
vertragen is de sleutel naar bewust meer levenskracht
Het nut van troost
door Mariel de Jager 31 mei, 2022
Korte blog over het nut van troost.
Het nut van Rouwen
door Mariel 09 mei, 2022
Rouwen is noodzakelijk om de dingen in het leven te waarderen.
gezond rouwen
door Mariel 11 mrt., 2021
Vragen en antwoorden over rouw om het taboe te doorbreken
Oordelen is mind fu*ck
door Mariel 17 okt., 2020
Oordelen is een manier om niet te hoeven voelen en kost energie, een Vitale Mind kan ernaar kijken en ervan groeien en dat geeft energie. Hoe? lees m'n blog of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via www.mindvitality.nl
Waar de zon altijd schijnt, onstaat droogte
door Mariel 01 sep., 2020
Alles heeft 2 kanten, yin & yang, goed & fout, warm & koud, ets. Doe er je voordeel mee!
Share by: